NOVO POSTROJENJE ZA ODSUMPORAVANJE U TENT-U: Vujović - Od neprocenjivog značaja za kvalitetniji vazduh za Beograđane (FOTO)

Novosti online

25. 04. 2024. u 13:32

MINISTARKA zaštite životne sredine Irena Vujović prisustvovala je danas, zajedno sa ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Đedović Handanović obilasku postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u obrenovačkoj termoelektrani „Nikola Tesla A”, što je najveći ekološki projekat u Srbiji i u termoelektranama u ovom delu Evrope.

НОВО ПОСТРОЈЕЊЕ ЗА ОДСУМПОРАВАЊЕ У ТЕНТ-У: Вујовић - Од непроцењивог значаја за квалитетнији ваздух за Београђане (ФОТО)

FOTO: Novosti

Vujović je istakla da o značaju projekta najbolje govore podaci Agencije za zaštitu životne sredine, prema kojima je termoelektrana u Obrenovcu bila najveći emiter štetnih materija, a upravo zahvaljujući ovoj investiciji rešen je problem aerozagađenja iz ovog izvora.

- Novo postrojenje je od neprocenjive važnosti za sve građane Beograda. Građeno je po najsavremenijim tehnologijama, višestruko će smanjiti emisije sumpor-dioksida, dok je emisija praškastih materija svedena na evropske standarde. Za životnu sredinu je važno i što će se sumpor-dioksid koristiti za pravljenje gipsa, u skladu sa principima cirkularne ekonomije kao važnom delu Zelene agende, kojoj smo posvećeni. Sve govori u prilog tome da je u Beogradu realizovan najveći zeleni projekat i da je Vlada Srbije izuzetno posvećena unapređenju kvaliteta vazduha i životne sredine u celini – rekla je Vujović.

U novo postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u TENT A uloženo je 215 miliona evra. Vujović je navela da država kontinuirano ulaže u stara postrojenja i u skladu sa Nacionalnim planom za smanjenje emisija glavnih zagađujućih materija koje potiču iz starih velikih postrojenja za sagorevanje (NERP), dodajući da je do sada uloženo više od 400 miliona evra.

- Projekat koji smo obišli je ključan za unapređenje kvaliteta vazduha u Beogradu i okolini. Hvala svima koji su učestvovali u njegovoj realizaciji, i koleginici Đedović Handanović što je posvećena svim važnim projektima koji doprinose boljem kvalitetu životne sredine za građane Srbije. Pored ovog važnog projekta, očekuju nas i nova značajna ulaganja u narednom periodu, ne samo u Beogradu, već širom Srbije. Zaštita živote sredine jedan je od glavnih prioriteta u radu Vlade Srbije i sigurna sam da ostati visoko na listi prioriteta i u budućoj Vladi, rekla je Vujović.

Obilasku postrojenja koje je izgrađeno zajedničkim zalaganjem domaćih i japanskih stručnjaka i primenom najsavremenijih tehnologija, prisustvovali su i zamenik ministra spoljnih poslova Japana Jasuši Hosake, delegacija iz Japana, kao i predstavnikci „Elektroprivrede Srbije”, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)