ČUDESNA ISCELJENJA U MILJKOVOM MANASTIRU: Hram u ataru sela Gložane pohode vernici tražeći rešenje svojih problema (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

24. 04. 2024. u 07:00

PORED brojnih vernika, blagodeti, isceljenje i snagu molitve u Miljkovom manastiru sa Hramom Vavedenje Presvete Bogorice u Gložanu osetila je i monahinja Mihaila, koja je u ovu svetinju došla 2011. godine da bi se, kako nam je rekla, "odužila koliko bude mogla svim svecima, a naročito svetom Amvrosiju".

ЧУДЕСНА ИСЦЕЉЕЊА У МИЉКОВОМ МАНАСТИРУ: Храм у атару села Гложане походе верници тражећи решење својих проблема (ФОТО)

Foto:Z.Gligorijević

Njenom unuku Ivanu, koji je živeo u Norveškoj, nijedan lekar tri godine nije mogao da izleči užasne ekceme po telu, niti da mu pomogne da progovori. Tragajući za lekom, Mihaila je obišla razne manastire u kojima se molila za ozdravljenje unuka.

Onda je naišla na tekst u kome se savetuje da se bolesniku pod glavu stavi zemlja sa groba Svete Ksenije. Kako je ona u Rusiji, Mihaila je uzela svetu zemlju sa groba oca Amvrosija, koji se nalazi u porti manastira Miljkovo, stavila je pod svoj jastuk i pomolila se da pomogne njenom unuku. Te noći usnila je unuku i bolesnog unuka. Odjednom je začula nepoznat glas: "Bako, da li ste se vi molili da ja ozdravim?". Shvatila sam da je Ivan imao Božje proviđenje. Posle nekoliko dana ćerka joj je javila da je Ivan progovorio i da su ekcemi nestali.

Čudesa Svetog Amvrosija

IGUMANIJA Anastasija, koja je došla u manastir sa ocem Nektarijem 2009. godine, počela je sa njim da motornom testerom seče šiblje. Pošto je imala problem sa dva pršljena, kičma je počela užasno da je boli. Noge su je same odvele na grob oca Amvrosija. Zapitala ga je kako će da peva tokom bdenija kada ima užasne bolove. Potom je otišla na službu. Iako je stajala tri sata, niti ju je bolela kičma, niti noge.

- Možda se najveće čudo dogodilo kada je trebalo da američki piloti NATO bombarduju svilajnački most, Termoelektranu "Morava" i železnički čvor u Lapovu. Kada su doleteli na odredište, piloti su videli monaha kako je "zakrstio" te tri strateški veoma važne tačke. Pokušali su da izvrše zadatak, ali nisu mogli zbog iznenadnog kvara na avionu. Vratili su se u vojnu bazu. Zainteresovali su se za pravoslavlje, saznali su da je to otac Amvrosije i zamonašili su se na Fruškoj Gori - tvrdi Vladimir Kojanić iz Lapova, koji je o čudesnim izlečenjima u srpskim manastirima pisao u svojim knjigama.

- Dok se još nisam zamonašila, prijateljica mi se požalila da joj je dete dva meseca boravilo u bolnici "Laza Lazarević", ali da lekari nisu mogli da mu pomognu. I posle svih lekova, devojčica je kidala sve sa sebe i zaletala se da skače sa terase. Rekla sam joj da lek zatraži od Boga. Došla sam sa njima u Miljkovo. Rekli su joj da je dete đavoimano. Odveli su je na grob oca Amvrosija i rekli da legne na njega. Majka je odobrila. Jedva smo naterali dete da ustane, jer je verovatno osetilo lakoću i toplinu. Potom su joj tri sveštenika čitala molitvu. Otac i deda su jedva uspevali da je zadrže, jer je pokušavala da sveštenicima izbije knjige iz ruku i otimala se. Imala je đavolsku snagu. Hvala Bogu, molitve su uslišene - veli monahinja Mihaila.

Nova crkva

MONAHINjE Miljkovog manastira presrećne su što je manastirski kompleks dobio i crkvu posvećenu Svetom Jovanu Šangajskom, na kojoj se radovi privode kraju. Ovaj svetac, koji je celim svetom proneo vest o lepoti i duhovnosti ove svetinje, pred kraj života u Americi izjavio je da je Miljkovo najlepše. To ih čini ponosnim što gaze kud je on hodio, ali i obavezuje da budu njegovi dostojni sledbenici.

- Crkva je počela da se gradi 2022. godine. Postavljen je ikonostas, ali nam samo za freskopisanje treba 100.000 evra, a za mermerni pod 17.000 evra. Od opštine smo nedavno dobili 10.000 evra, kao i obećanje da će izdvojiti još toliko - kaže igumanija Anastasija.

Pored molitvi za isceljenje, mnogi dolaze u Miljkov manastir da bi se molili da polože ispit, da se udaju, da se zaposle, da dobiju porod. Vernici koji posećuju mnoge manastire kažu da kada se vrate iz ove svetinje u kući danima vlada harmonija, a svi poslovi im idu "od ruke". Usrdne i iskrene molitve pred čudotvornom Ahtirskom ikonom Majke Božje, koju su doneli ruski monasi, ispunjavaju se veoma brzo, jer se na njoj umesto Bogomladenca nalazi raspeti Hristos, što joj daje posebnu čudotvornost, zato što Bogorodica istog momenta želju vernika predaje Isusu. Kako ne postoji molba koju Isus neće odmah ispuniti majci, želje verujućih se brzo ispunjavaju.

Zato je ova ikona jedna od preko 2.500 čudotvornih ikona Majke Božje na svetu, jedinstvena. Takođe, na njoj je Bogorodica bez marame, a na glavu joj je dodata srebrna kruna koju je manastiru poklonio čovek koga su lekari otpisali, a koga su molitve velikoj čudotvornici izlečile.

- Bezbroj je primera isceljenja i posle molitvi upućenim Svetom Jovanu Šangajskom, koji je sa još nekoliko ruskih kaluđera, koje su komunisti proterali iz značajnih ruskih manastira, došao u manastir Miljkovo i u njemu se zamonašio. Vernica mu se molila za posao. U toku noći čula je glas: "Ne brini, zaposlena si". Sutradan su je zvali na razgovor za posao. Mlađi čovek, koji je imao zakazanu operaciju oka, dobio je ikonu ovog sveca. Kako nije bio verujući čovek, ostavio ju je u fioku. Sutradan je čuo glas koji mu je govorio da treba da uzme ikonu i da se moli. I on je to činio do operacije. Kada je otišao da se operiše, doktor nije mogao da veruje da nema traga od bolesti i da mu operacija nije potrebna. Ja sam nosila naočare za daljinu i za čitanje. Poželela sam da se oslobodim bar jednih naočara. Preko noći sam čula glas koji mi je rekao da skinem naočare, jer mi nisu potrebne. Kada sam sutradan završila poslove i vratila se u sobu, videla sam da su naočare za daljinu ostale u njoj. Nikada ih više nisam koristila - kaže monahinja Mihaila.

Obnovio ga trgovac

IAKO se ne zna tačno ko je podigao Miljkov manastir, čije je prvobitno ime bilo Bukovica, prvi pisani dokument o njemu datira iz 1374. godine. Turci su ga porušili, a obnovio ga je 1787. Miljko Tomić, trgovac iz Gložana, po kome je i dobio ime.

U periodu priprema za Prvi srpski ustanak manastir je postao mesto okupljanja resavskih i šumadijskih ustanika. Godine 1808, u znak zahvalnosti, Karađorđe manastiru poklanja crkveno zvono na kome je pisalo: "liveno za vlade Verhovnog Vožda naroda Serbskog Georgija Petroviča". Godine 1830. zvono je skinuto i odneto u Kragujevac. Bilo je prvo zvono koje je zazvonilo u slobodnoj Srbiji. Kasnije je poslato u manastir Ravanicu, a Miljkov manastir je od kneza Miloša dobio novo zvono.

Slomom Prvog srpskog ustanka manastir je za odmazdu opljačkan i spaljen.

Delimično je obnovljen 1820. godine, a znatnije 1856. godine, pod rukovodstvom igumana Hadži Pantelejmona, rodom iz Gložana. Sadašnja građevina crkve je iz tog perioda. Godine 1926. u manastir su došli ruski emigranti - monasi, na čelu sa jeromonahom Amvrosijem Kurganovim. Manastir je duhovno i materijalno obnovljen. Godine 1952. manastir je pretvoren u ženski opštežiteljni manastir.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)