KINEZI PREDSTAVILI NOVI AUTOMOBIL: Neki tvrde da liči na „Teslu“, ali unutrašnjost mu je i dalje tajna

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

03. 05. 2024. u 20:08

NA Sajmu automobila u Pekingu ove godine „Dongfeng“, jedan od istaknutih kineskih proizvođača automobila, predstavio je svoju najnoviju kreaciju: vozilo koje neodoljivo podseća na Teslin „sajbertrak“ nazvan „'2024 koncept pikap trak“.

КИНЕЗИ ПРЕДСТАВИЛИ НОВИ АУТОМОБИЛ: Неки тврде да личи на „Теслу“, али унутрашњост му је и даље тајна

Foto Tanjug/AP

To se vozilo predstavlja kao potencijalno pristupačnija opcija od sajbetraka, zahvaljujući značajnim kineskim subvencijama za električna vozila. Uz robusnu srebrnu metalnu karoseriju, praktičan šator koji se izvlači iz prtljažnika vozila i zadnji LED ekran za prenošenje poruka drugim vozačima, „Dongfengov“ konceptni pikap ipak privlači pažnju.

U međuvremenu, „Tesla“ se suočava sa svojim nizom izazova, jer su nedavno pokrenuli sveobuhvatno povlačenje više od 4000 sajbertrakova zbog bezbednosnih problema povezanih sa poklopcem papučice gasa. Reč je o nedostatku koji može da dovede do zapinjanja pedale o tepih i prouzrokuje nekontrolisano ubrzanje.

„Dongfeng“ sa sedištem u Vuhanu ima značajno prisustvo na kineskom tržištu automobila, prodajući milione primeraka godišnje kroz partnerstvo sa stranim brendovima kao što su „Honda“, „Nisan“ i „Pežo“. Njihov novi koncept deli dizajnerske sličnosti sa „Teslinim“ sajbertrakom - sa karoserijom u obliku klina i prtljažnikom postavljenim iznad zadnjih točkova.

Istovremeno, kako je i prvi čovek „Tesle“ Ilon Mask priznao, legalizacija sajbertraka za saobraćaj na kineskim putevima ostaje složeno pitanje zbog regulatornih prepreka. Isto tako, zbog regulatornih prepreka, sajbertrakneće videti ni evropske puteve, ili barem ne legalno.

Detalji o unutrašnjosti „Dongfengovog“ novog koncepta ostaju neotkriveni. Za razliku od drugih modela prikazanih na sajmu automobila u Pekingu, „Dongfengov“ koncept je bio zabranjen za posetioce, sprečavajući bilo kakvo zavirivanje kroz prozore ili pokušaj otvaranja vrata, preneo je „Dejli mejl“.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ: Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu