FICO BIO U ŽIVOTNOJ OPASNOSTI: Svi detalji jučerašnjeg napada na slovačkog premijera koji je zapanjio svet

A.Vojinović

16. 05. 2024. u 07:00

ROBO, dođi ovamo! Ove reči je atentator, prema rečima očevidaca, uputio slovačkom premijeru Robertu Ficu (59) pre nego što je juče ispalio više hitaca ka njemu, dok je razgovarao sa građanima i naneo mu teške povrede ispred Doma kulture u Handlovu, gde se prethodno održavala sednica vlade. Policija je odmah privela napadača, dok je Fico prevezen u bolnicu sa tri prostrelne rane, operisan je i u životnoj je opasnosti.

ФИЦО БИО У ЖИВОТНОЈ ОПАСНОСТИ: Сви детаљи јучерашњег напада на словачког премијера који је запањио свет

Foto: RTV Prievidza

Operacija je trajala tri sata i 40 minuta. Posle zahvata od skoro četiri sata zamenik slovačkog premijera Tomaš Taraba istakao je da veruje da će Robert Fico preživeti i da nije više u životnoj opasnosti.

- Bio sam veoma šokiran. Na sreću, koliko ja znam, operacija je prošla dobro - i pretpostavljam da će preživeti, u ovom trenutku nije u životnoj opasnosti - rekao je Tomaš Taraba. - Teško je povređen, od pet metaka, jedan je otišao u stomak, a drugi u zglob - odmah je prevezen u bolnicu, a zatim na operaciju.

Premijer je uveden u stanje indukovane kome, u kojoj će se nalaziti naredna 24 sata. U lošem je stanju, posebno što je izgubio mnogo krvi. Ipak, kako tvrde izvori iz Slovačke, glavne arterije nisu oštećene.

Slovački mediji preneli su da je osumnjičeni za atentat muškarac star 71 godinu, poreklom iz grada Levice, i da je legalno posedovao pištolj. Prema nezvaničnim informacijama, reč je o piscu Juraju Cintuli, navodno pristalici opozicione partije Progresivna Slovačka. Cintula je i osnivač Književnog kluba "Duh" i član Društva slovačkih pisaca. Motiv atentata zasad nije poznat.

Policija je osumnjičenog brzo savladala i privela, a zatim ogradila područje. Spekuliše se da je napadač ispalio četiri do pet metaka ka visokom zvaničniku, a da su Fica pogodila tri hica. Pošto su vinovnika udaljili sa mesta incidenta, Fica su telohranitelji podigli sa zemlje, uneli u automobil i odvezli ga u lokalnu bolnicu.

Prvo je objavljeno da su na Fica ispaljena četiri metka, a da ga je jedan pogodio u stomak. Kasnije se pojavio podatak da je pogođen sa više hitaca u grudni koš, nogu i ruku, čak i u glavu. Zvaničnik Ficove stranke Smer kasnije je za britanski "Gardijan" izjavio da je pogođen u stomak i da je na operaciji.

Direktorka bolnice u Handlovu Marta Ekhardtova izjavila je da je Fico prvo primljen na odeljenje za vaskularnu hirurgiju. Bio je, navodno, pri svesti kada je doveden na odeljenje. Iz slovačke vlade je kasnije potvrđeno da je premijer letelicom prevezen u bolnicu u Banskoj Bistrici, udaljenu oko 30 kilometara od Handalova.

- Na Fica je izvršen atentat. Više puta je pogođen i trenutno je u životnoj opasnosti. Njega su helikopterom prevezli do obližnje Banske Bistrice, jer bi trajalo predugo da dođe do Bratislave zbog neophodnosti hitne operacije. Narednih nekoliko časova je ključno - objavljeno je na Ficovom profilu na "Fejsbuku".

Odlazeća predsednica Slovačke Zuzana Čaputova najoštrije je osudila napad:

- Šokirana sam. Robertu Ficu želim puno snage u ovom kritičnom trenutku da se oporavi od napada - navela je Čaputova na "Iksu", a kasnije, na vanrednoj konferenciji za medije, atentat ocenila kao "atak na demokratiju".

Novoizabrani predsednik Slovačke Peter Pelegrini izjavio je da je užasnut:

- Užasnut sam kuda mržnja prema drugačijem političkom mišljenju može da odvede. Ne moramo da se slažemo sa svime, ali postoji mnogo načina da demokratski i legalno izrazite svoje neslaganje. Različita politička mišljenja treba iznositi na biračkim mestima, a ne oružjem - rekao je on.

Bivši savetnik zamenika slovačkog ministra spoljnih poslova Milan Nič za britanski javni servis izjavio je da se, na žalost, incident očekivao.

- Politička klima u Slovačkoj polarizovana je već dugi niz godina. Ovo, na žalost, nije izolovan incident. Iako je strašna vest da je premijer upucan, istovremeno je bilo i drugih političara koji su dobijali pretnje, uključujući predsednicu Zuzanu Čaputovu. Sada politička klasa to treba da shvati veoma ozbiljno - rekao je on.

Očevici su juče za Bi-Bi-Si ispričali da su čuli nekoliko hitaca.

- Čekala sam ispred zgrade da se rukujem sa slovačkim premijerom, nekoliko trenutaka pre nego što je upucan. Uslikala sam ga kada je izašao iz zgrade. Kada sam krenula ka premijeru čula sam prvo nešto što je ličilo na zvuk topa. A zatim sam čula tri pucnja i videla ogrebotinu na njegovoj glavi - ispričala je žena koja je bila ispred Doma kulture.

Ukoliko bi slovački premijer Robert Fico duže vremena bio odsutan, menjao bi ga neko od četiri potopredsednika slovačke vlade, preneo je juče slovački portal "Denik N". Prema Zakonu o nadležnostima, u tom slučaju zastupao bi ga potpredsednik vlade, kojeg imenuje predsednik vlade. U slovačkoj vladi su trenutno četiri potpredsednika - ministar odbrane Robert Kalinjak iz Ficove stranke Smer, ministarka ekonomije Denisa Sakova, Peter Kmec, kao i ministar zaštite životne sredine Tomaš Taraba.

Sin osumnjičenog: Nije glasao za Fica

SLOVAČKI mediji kontaktirali su juče sina osumnjičenog koji je rekao da ne zna šta je njegov otac nameravao i šta je planirao, te zašto se to dogodilo. Na pitanje novinara da li gaji mržnju prema Ficu, on je odgovorio:

- Reći ću vam ovo - nije glasao za njega. To je sve što mogu da kažem o tome. Negirao je da je njegov otac ikada otvoreno pomenuo napad ili ubistvo političara. - Možda je došlo do "kratkog spoja", ne znam - rekao je on, ali je negirao da je njegov otac psihijatrijski pacijent.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VREME JE ZA SPEKTAKL – DRUGA ŠANSA ZA MILIONERE ILI 15. TITULA ZA KRALJEVE? Pogledajte šta nas očekuje u finalu Lige šampiona!