U MARŠU ZA POGINULE DEDUŠKE: Ovako je izgledala centralna državna ceremonija u Beogradu na Groblju oslobodilaca

V. Crnjanski Spasojević

09. 05. 2024. u 18:19

POLAGANjEM venaca na Spomenik oslobodiocima Beograda, u okviru centralne državne ceremonije, obeleženo je 79 godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Događaj je počeo okupljanjem građana kod Vukovog spomenika, gde je ruske i srpske pesme pevao hor gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj", a nastavio se šetnjom "Besmrtnog puka" do Groblja oslobodilaca Beograda.

У МАРШУ ЗА ПОГИНУЛЕ ДЕДУШКЕ: Овако је изгледала централна државна церемонија у Београду на Гробљу ослободилаца

Z. Jovanović

U koloni je bilo mnogo potomaka crvenoarmejaca, ali i jugoslovenskih partizana, koji su nosili zastave, cveće i crno-bele fotografije svojih predaka sa njihovim imenima.

Najmlađi učesnik bio je šestogodišnji Stevan iz Beograda, koji je čvrsto stezao sliku pradede Valerija Kumarkova. Pradeda se borio na sovjetskom frontu i preživeo rat. Stevanov tata kaže da su ovde jer "ne vole menjanje istorije".

Među prisutnima bila je i Aleksandra Žarić, ćerka poslednjeg komandanta legendarne Prve proleterske brigade Jagoša Žarića, pod čijim vođstvom je oslobađan Beograd.

- Posle osamdeset godina shvatili smo da fašizam nije istrebljen, da se ponovo budi i da moramo da nastavimo borbu koju su naši očevi i dedovi započeli. Došla sam na obeležavanje dana pobede da odam poštu borcima - oslobodiocima Beograda - rekla je Aleksandra.

Ruskinja Ljilja Vidojević, udata za Beograđanina, došla je na skup sa slikom dede po majci Minkina Georgija Zaharoviča. Na ruskom nam je objasnila da je deda bio u jedinicama Crvene armije koje su jurišale na Berlin:

- Na 20 kilometara od Berlina teško je ranjen, 14. marta 1945. Proveo je neko vreme u bolnici, a kad se oporavio, vratio se kući. Bio je jako tužan što nije ušao u Berlin sa drugovima. Iz bitaka je izašao potpuno gluv, do kraja života je hramao, ali je doživeo duboku starost, umro je u devedeset petoj godini. Danas sam ovde jer se na ovom mestu  spaja sećanje na herojstvo naših porodica koje žive i u Moskvi i u Srbiji.

Moskovljanka Jelena Ocokoljić, koja od 2017. živi u Srbiji, kaže da je Lomovcev Ivan Efimovič, njen deduška, poginuo 1943. godine pod Voronježom. Za nju je proslava Dana pobede nad fašizmom tradicija, ponos, ne može da zamisli da ovaj dan ne obeleži.

Branislav Begović, ekonomista u penziji iz Beograda, došao je zbog stričeva koje je izgubio u Drugom svetskom ratu. Od 11 poginulih, poneo je sliku četvorice.

- Branislav, rođeni brat mog oca, poginuo je u borbi sa divizijom "Princ Eugen", kod Iloka, imao je 17 godina. Njegov brat od strica Dragutin poginuo je sa 22 godine u Topličkom kraju, a osamnaestogodišnji Dragiša u centralnoj Srbiji. Najmlađi među stričevima bio je Milutin, poginuo je 1943, ali o njemu ne znamo mnogo. Branislavova i Dragišina Četvrta srpska udarna brigada nikada nije napuštala Srbiju i na kraju je učestvovala u oslobađanju Beograda, na najtežem delu fronta - avalskom. Vodili su borbe prsa u prsa. Odatle su nastavili preko Zagreba do Celja, gde je brigada rasformirana. - priča Branislav.

Na obeležavanju 9. maja bilo je i potomaka boraca iz Velikog rata. Jedna od njih je Mirjana Čorlija, programer iz Beograda, unuka Radenka Čutovića:

- On je bio veliki ratnik u Prvom svetskom ratu, prošao je golgotu i dočekao vaskrs Srbije, oslobođenje i ujedinjenje.Bio je u Kraljevoj vojsci kad je počeo aprilski rat, kapitulacija i izdaja. Pomagao je partizane. Dočekali smo slobodu, ali evo, aždaja se ponovo podigla. Opet je vreme za Svetog Đorđa, da zlo savlada!

Kolonu Besmrtnog puka do Groblja oslobodiocima Beograda predvodili su pripadnici "Noćnih vukova" na motorima.

Venci i cveće su u okviru događaja, koji je organizovala ruska ambasada, položeni i na Spomenik crvenoarmejcu i na Spomenik večne vatre.

POTPREDSEDNIK I MINISTRI POLOŽILI VENCE

POTPREDSEDNIK Vlade Srbije Aleksandar Vulin položio je venac povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu na Spomen-kompleksu groblja oslobodilaca Beograda. Položio je cveće i na Spomenik večna vatra i Spomenik Crvenoarmejcu, a državnoj ceremoniji prisustvovali su i položili vence i cveće i ministri Nemanja Starović, Nikola Selaković, Nenad Popović, Milica Đurđević Stamenkovski, zatim ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko, kao i predstavnici SUBNOR-a,Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, MUP-a, diplomatskog kora i u ime Grada Beograda član Privremenog organa Nikola Nikodijević.

Vlada Srbije

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski istakla je da srpsko-rusko prijateljstvo, bez obzira na politički kontekst, niko ne može da ugasi i prekine, jer između dva naroda, kako je rekla, postoje neraskidive veze koje traju vekovima.

Pripadnici Garde Vojske Srbije izvršili su počasnu artiljerijsku paljbu na Kalemegdanu.

U okviru državne ceremonije pomoćnik ministra za rad, boračka i socijalna pitanja Sanja Lakić položila je venac na Spomenik sovjetskim veteranima na Avali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UŽAS: Košarkaš Zvezde krvavog lica, udario ga igrač Partizana?!